Jaký je nejlepší způsob, jak doutníky dlouhodobě skladovat v humidoru?

V posledních letech se značně zvýšil zájem o stárnutí nebo zrání doutníků. Různí výrobci doutníků nyní uvádějí na trh doutníky, které zrály po několik let, často v limitovaných edicích. Podobně jako je tomu u dobrých vín, dlouhodobé skladování většiny prémiových doutníků vede k pozitivní změně chuti. Tento proces se všeobecně nazývá jako zrání. Chutě se stávají výraznější, celková chuť harmoničtější a doutník ztrácí veškerou nežádoucí ostrost. Nicméně jelikož doutníky nelze obecně nabízet v různých fázích maturace, milovníci jsou odkázáni na svá vlastní zařízení a sami si musí organizovat dlouhodobé skladování svých oblíbených doutníků. Na rozdíl od doutníků určených k okamžité spotřebě, pro dlouhodobé skladování se doporučuje mírně nižší vlhkost 63-70 %. To také snižuje riziko napadení červotočem tabákovým a vývoje plísně uvnitř humidoru.

Elektronický zvlhčovací systém, speciálně navržený pro doutníky, jako ty použité ve skříních na doutníky, ale také pro ty ve stolních humidorech, jsou naprosto nezbytné pro dlouhodobé skladování. Zajišťují jednotné klima uvnitř vašeho humidoru pomocí pravidelné cirkulace vzduchu, což účinně zabraňuje vytváření kapslí se zvýšenou vlhkostí uvnitř humidoru, což jinak může vést nakonec k plísním.

Pro dlouhodobé skladování by měly být doutníky uchovávány v původním balení. Mezi sběrateli doutníků jsou obzvláště populární boxy po 50 kusech doutníků. V utěsněném balení budou doutníky dozrávat postupně a jejich chuť bude jemnější a hlubší.

Většina prémiových doutníků může být v uvedeném rozsahu vlhkosti skladována po téměř neomezenou dobu a u většiny doutníků dojde v průběhu let k pozitivní změně chuti. Obecně se doporučuje skladovat doutníky do humidoru po dobu 6 až 12 měsíců po zakoupení. Termín proces zrání je obvykle používán při skladování doutníků po dobu alespoň 2 let.

Správná hladina vlhkosti uvnitř humidoru


Jaké je nejlepší místo pro postavení...