Potřebuji humidor, který také řídí teplotu? Škodí změny teploty uvnitř humidoru doutníkům?

Řízení teploty je opravdu možné pouze ve velkých humidorech, jelikož samotná technologie vyžaduje spoustu místa. Kvůli tomu se jedná o možnost, kterou lze zvažovat pouze pro skříně na doutníky. Nabízí se srovnání s vinotékami, jelikož se musí regulovat teplota pro červené i bílé víno, ale vlhkost obvykle regulována není, což je zásadní faktor u doutníků. Vlhkost ve vinných sklepech nebo vinotékách je obvykle hluboko pod doporučenou hladinou pro skladování doutníků. Zvláštní úkolem řízení teploty ve skříních na doutníky je spolupráce mezi teplotou a relativní vlhkostí.

Ale ovlivňuje vůbec kolísání teplot konzistenci doutníků?

Jak je již jinde zdůrazněno, relativní vlhkost v humidoru je tím nejdůležitějším aspektem. Pokud se pohybuje mezi 68 a 75 %, pak je vše v pořádku. Z fyzikálního hlediska mohou doutníky nejlépe zadržovat požadovanou 12-14% vnitřní hmotnost vody v teplotním rozmezí 16-28°C. V tomto spektru zůstává vlhkost statická a neuniká do vzduchu. Jedná se o teploty, které se nachází ve většině vnitřních prostor. Za předpokladu, že humidor není vystaven extrémním podmínkám, například přímému slunečnímu svitu, udržování obsahu ve vašem humidoru ve vlhkosti by mělo být poměrně jednoduché.

Pro dlouhodobé skladování je doporučováno uchovávat doutníky v mírně chladnější teplotě 16 až 22°C. To umožní, aby se aroma doutníků dále pomalu rozvíjelo a postupně se stávalo komplexnějším. Malé odchylky o několik stupňů od této ideální hodnoty nepovedou k žádnému výraznějšímu poškození při dlouhodobém skladování. V našem obchodě můžete také nalézt skříně na doutníky s kompletní regulací klimatu.

Který humidor je doporučován pro...


Jaké místo je nejlepší k pořízení...