Jaký je nejlepší způsob zapálení doutníku?

Stručná odpověď zní: Pomalu a s nízkou teplotou.

Teplo vytvářené zápalkami nebo běžným plynovým zapalovačem je dostatečné k zapálení doutníku. To však vyžaduje určité množství trpělivosti. Znovu a znovu vidíme kuřáky s doutníkem v ústech držící zapalovač s tryskovým plamenem velmi blízko konci doutníku, zuřivě potahující z doutníku. Teplo, které z toho vyplývá, je rozhodně příliš vysoké na doutník. Tabák hoří příliš žhavě a chuť se stane hořkou. Poté může zchlazení doutníku trvat až několik minut. Tento efekt se zhoršuje, pokud kuřák i nadále často a prudce potahuje z doutníku.

V ideálním případě by měl plamen zapálit doutník, aniž by se ho vůbec dotkl, ale to vyžaduje hodně trpělivosti a praxe. Pokud toho ještě nedokážete docílit, plynový zapalovač nebo zápalky nabízejí alternativu vůči spalujícímu modrému žáru plamene tryskového zapalovače. Nevytváří tolik tepla na to, aby doutník zhořkl, ačkoliv byste se v této fázi stále měli vyhnout potahování z doutníku.

Konec musí být zapálen rovnoměrně, přes celý průměr doutníku. Jemným fouknutím do hořícího konce se můžete ujistit, že byl zcela zapálen. Nejprve zapalte okraj, zapálením krycího listu a svazku. Svazek má obzvláště dobré vlastnosti při hoření, které pomohou zapálit náplň a dosáhnout rovnoměrného hoření.

Pokud doutník uhasl, zopakujte postup poté, co jste nejprve odstranili veškerý popel, pokud již sám neodpadl. Popel chrání žhavé uhlíky doutníku, takže snažit se zapálit doutník s popelem na jeho konci povede k delšímu a složitějšímu opětovnému zapálení.

Co lze použít pro zapálení doutníku?


Jaké jsou výhody a nevýhody různých...