Jaké jsou výhody a nevýhody různých způsobů ořezání doutníku?

Samozřejmě, vždy to můžete udělat jako tvrdý hrdina ze západu a odkousnout špičku ze svého doutníku. Tento způsob však není zvláště estetický ani nijak praktický, jelikož se roztříští náustek, citlivý krycí list může být vážně poškozen a dokonce se může začít rozbalovat.

Pak jsou zde puritáni, kterým bude stačit pár píchnutí špendlíkem do konce doutníku. Z dobře zabaleného doutníku stále půjde potahovat, ale buďte varováni předem, takový způsob zapříčiní, že chuť doutníku bude mnohem silnější. Kvůli úzkému proudění vzduchu budou chutě na patře silně koncentrované a složitost a hloubka chuti se ztratí. Někteří milovníci opravdu dávají přednost intenzitě chuti, která je toho důsledkem, ale to je, stejně jako mnoho jiných věcí, otázkou chuti.

Kromě těchto dvou extrémů, na trhu je dnes k dispozici mnoho osvědčených technik a nástrojů. Existuje několik různých typů doutníkových ořezávačů, počínaje klasický V- ořezávačem nebo klínovým ořezávačem, modelem preferovaným našimi předky. Jak již samotný název napovídá, tento nástroj vytváří řez ve tvaru "V" v hlavičce doutníku. Dříve byly doutníky s krátkou náplní těmi nejběžnějšími, důlčíky nebyly příliš známé, a klínový řez byl praktický, jelikož pomáhal udržovat nasekaný tabák uvnitř krátké náplně tak, aby se nedostal do úst kuřáka, jako drobky.

V současnosti je nejrozšířenějším nástrojem pro tento účel ořezávač se dvěma břity. Dva břity zvládnou, v případě potřeby, odříznout celou hlavičku doutníku, nebo pouze část hlavičky. Ořezávač se dvěma břity je v současnosti klasikou mezi ořezávači. Vyroben ze dvou ostrých břitev, které jsou umístěny v typicky ergonomickém pouzdru, aplikuje tlak rovnoměrně z obou stran a vytváří tak čistý, přesný řez.

Doutníkové nůžky nabízejí podobné výhody, i když většinu modelů není praktické nosit v kapse.

Pak jsou zde gilotinové ořezávače. Vybaveny pouze jedním břitem, gilotiny jsou velmi ploché a pohodlně padnou prakticky do všech kapes, ale samostatný břit ztěžuje dosažení čistého řezu, obzvláště v porovnání s ořezávačem s dvojitým břitem.

Co se týče kapes: Pokud máte v úmyslu nosit ořezávač ve své kapse, měli byste si zvolit zařízení s uzamykatelnou čepelí. Mnohokrát nerozvážný pohyb ruky v kapse vedl ke krvavým prstům.

Doutníkový důlčík je další volbou. Využívá kruhové čepele k vyříznutí otvoru v hlavičce doutníku. Kritici tohoto nástroje tvrdí, že během kouření se mohou kondenzáty usadit ve zbytku hlavičky. Jiní říkají, že celá směs chutí se na patře rozvine pouze tehdy, když je celá hlavička čistě odříznuta. Druhý argument stojí za zamyšlení. Ve skutečnosti kouř, který prochází malým otvorem, je koncentrovanější než ten, který prochází velkým otvorem, jako je ten, který je důsledkem odříznutí celé hlavičky doutníku. Pokud půjdeme dál, znamenalo by to, že u většího otvoru, kouř, který dosáhne patra, má širší spektrum chutí. Důlčíky jsou prodávány v různých velikostech, takže pokud souhlasíte s výše uvedeným argumentem, měli byste zvolit takový typ, který odřízne celkem velkou část hlavičky. Většina důlčíků je šikovně vybavena vestavěným zařízením, které automaticky vysune kulatý kus tabáku, které právě odstranilo z doutníku, což vám ušetří nepříjemný úkol vytažení jej do popelníku. Pokud jste fanouškem doutníků Perfecto, může vám používání důlčíku připadat docela obtížné.

Poslední položkou na tomto seznamu je Easycut, který je obzvláště vhodný pro začátečníky. Často se s nimi setkáte na speciálních akcích, kde se rozdává zdarma. Výhoda těchto modelů je, že mají za břity stěnu, která slouží jako zátka a zabraňuje vám tak vložit doutník příliš hluboko do ořezávače. Umožňují vám pouze odříznout hlavičku doutníku, a ne jinak, než je to zamýšleno výrobcem, vyvarujete se tím odříznutí příliš velkého kusu doutníku, který by mohl ohrozit rozbalení krycího listu.

Jaký je nejlepší způsob zapálení...


Jak moc ovlivňuje krycí list chuť...