Co je to prémiový doutník?

Odpověď na tuto otázku spočívá v rozdílu mezi doutníky longfillers (s dlouhou náplní) a shortfillers (s krátkou náplní), to znamená mezi ručně balenými doutníky vyrobenými z celých tabákových listů a strojem vyrobenými doutníky plněnými drceným tabákem.

Ačkoliv by konečné následky tohoto rozlišování mohly naznačovat pokles poptávky po doutnících s krátkou náplní, jelikož mohou vypadat méně žádoucí, za výrobním procesem jsou staletí tradice. Je zřejmé, že před zavedením strojů byly i doutníky s krátkou náplní baleny ručně. Doutníky s krátkou náplní a indonéské a brazilské tabáky, které se nejčastěji používají k jejich plnění, nejsou horší ani lepší než dlouhé náplně a v nich obsažené karibské tabáky, jsou pouze odlišné; stejně jako německý Ryzlink není lepší ani horší než francouzské Chardonnay.

Označení totalmente a mano představuje nejvyšší disciplínu doutníků s dlouhou náplní. Termín je označen na spodní straně všech boxů s takovými doutníky. Tento termín vám sděluje, že doutníky byly zabaleny zcela ručně, počínaje svazkem (známým také jako panenka, tj. náplň vyrobená z dlouhých tabákových listů plus vázací list) až po konečné zabalení krycím listem.

Když je použit výraz hecho a mano, znamená to, že se na výrobě svazku podílel stroj. Krycí list je následně připojen ručně.

Pak také existují doutníky se střední náplní, kde svazek obsahuje kombinaci malých nasekaných listů a celých tabákových listů. Ty jsou běžně baleny ručně.

Kvalita tabáku hraje rovněž roli v pojetí prémiového doutníku. Kupříkladu na Kubě roste nejlepší tabák v oblasti Pinar del Rio. Tabák se rovněž pěstuje v oblasti Oriente, ale používá se hlavně pro místní spotřebu nebo pro cigarety. Samozřejmě, existují také rozdíly v kvalitě tabáku z oblasti Pinar del Rio. Například tabáky, které budou použity pouze pro doutníky značky Cohiba.

Tyto aspekty se odrážejí v ceně. To, do jaké míry se odrážejí v chuti doutníků, si už musí milovníci rozhodnout sami.

Jak moc ovlivňuje krycí list chuť...


Jak velikost doutníku ovlivňuje chuť?